Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Πέτα τα μικρόβια από το σπίτι

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Πέτα τα μικρόβια από το σπίτι Cleaning-Cheat-Sheet_full_article_vertical

Καθημερινά χιλιάδες μικροοργανισμοί μας βάζουν.... τρικλοποδιά σε κάθε μας βήμα μέσα στο σπίτι, απειλώντας μας με μολύνσεις και λοιμώξεις. Ξεσκεπάστε τους και πετάξτε τους έξω από την πόρτα!

Μπαίνουν ακόμα και στα καλύτερα σπίτια. Αυτά που μοσχοβολούν καθαριότητα χωρίς πρόσκληση και, όπου βρουν κατάλληλο χώρο εγκαθίστανται, αναπτύσσονται και παραμονεύουν για να εξαπλωθούν. Βακτηρίδια, ιοί, μύκητες, πρωτόζωα, ρικέτσιες κλπ κρύβονται σε διάφορα σημεία, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να προκαλέσουν τα λεγόμενα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα. Κι αυτό το κάνουν εύκολα, είτε άμεσα (όταν ερχόμαστε σε επαφή με πάσχοντα άτομα, μολυσμένο νερό, χώμα η σταγόνιδια που φιλοξενούν τους υπόλογους μικροοργανισμούς) είτε έμμεσα με ενδιάμεσους, δηλαδή ξενιστές μικροβίων, όπως το αιρ κοντίσιον, τα κλινοσκεπάσματα, τα παιχνίδια, οι χειρολαβές, τα τηλέφωνα, τα κομπιούτερ, τα έντομα, το χώμα.

Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου λοιμογόνου παράγοντα όπως είναι οι μικροοργανισμοί είναι: η μολυσματικότητα, δηλαδή η ικανότητα του να μολύνει, και η τοξικότητα, δηλαδή η ικανότητα του να προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις. Εμείς, από την άλλη, έχουμε στη διάθεση μας δύο όπλα για να αμυνθούμε: πρώτα και κύρια την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και δεύτερον τη γνώση και τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής. Με τη βοήθεια του κ. Μανώλη Βοσινάκι, ειδικού παθολόγους, πρώην δ/ντή του ΝΙΜΙΤΣ ας δούμε που κρύβονται οι ενοχλητικοί... συγκάτοικοι μας και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Με το καλημέρα σας!
Ξυπνώντας το πρωί αναζητούμε παντόφλες. Εάν συγκατοικούμε είναι προτιμότερο να βρούμε τις δικές μας ή να έχουμε μαζί ένα δικό μας ζευγάρι όταν βρισκόμαστε φιλοξενούμενοι σε άλλο σπίτι, γιατί οι μυκητιάσεις νυχιών και μεσοδακτυλίων (πόδι αθλητή) δεν είναι σπάνιες και η μετάδοση τους γίνεται σχετικά εύκολα. Η νυχτερινή "φαγούρα" μπορεί να είναι αντίδραση σε ακάρεα, μικροοργανισμούς αόρατους με γυμνό οφθαλμό, που τρέφονται με ανθρώπινα επιδερμίδα και ζουν κυρίως στα μαξιλάρια, στα μέρη δηλαδή, όπου τρίβεται η επιδερμίδα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχουν 1.500-3.500 ακάρεα σε ένα γραμμάριο σκόνης πάνω σε ένα στρώμα! Απαράβατος κανόνας είναι ο καλός αερισμός του κρεβατιού και όχι απλώς το στρώσιμο του αμέσως μετά το ξύπνημα, η αλλαγή θέσης του στρώματος και η αντικατάσταση του σε 7-8 χρόνια με άλλο ή με στρώμα που δεν πιάνει ακάρεα.

Στο μπάνιο παρέα με μύκητες!
Πηγαίνοντας για το πρωινό πλύσιμο στο μπάνιο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες. Η υγρασία, οι ανωμαλίες ή οι φθορές στα πλακάκια και την μπανιέρα ευνοούν την ανάπτυξη τους. Το ντους είναι προτιμότερο από τη βύθιση ολόκληρου του σώματος στην μπανιέρα, ειδικά αν βρισκομαστε σε ξένο χώρο φιλοξενούμενοι. Κίνηση ματ για τους μύκητες είναι ο καλός και συχνός καθαρισμός της μπανιέρας. Το ίδιο ισχύει και για το τηλέφωνο του ντους, όπου και εκεί, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, βρίσκουν καταφύγιο οι μικροοργανισμοί. Το σκούπισμα μετά το μπάνιο είναι καλό να γίνεται με ατομικές πετσέτες ή μπουρνούζια. Οι πετσέτες ποδιών άλλων ατόμων μπορεί να φιλοξενούν μύκητες που προκαλούν μυκητιάσεις κυρίως στα μεσοδακτύλια, ενώ ξένες πετσέτες σώματος ή μπουρνούζια ενέχουν το θεωρητικό κίνδυνο μετάδοσης και ποικιλόχρους πιτυρίασης, που επίσης οφείλεται σε μύκητες.
  • Η πετσέτα προσώπου πρεπει να είναι απολύτως ξεχωριστή για άτομα με επιπεφυκίτιδες ή δερματικές λοιμώξεις του προσώπου.

  • Η χρήση της λεκάνης της τουαλέτας απαιτεί ειδική τεχνική. Εδώ καραδοκεί πληθώρα μικροβίων (κωλοβακτηρίδια, πρωτείς, κλεμψιέλες και κυρίως ψευδομονάδες). Πριν την χρήση τραβάμε πάντα το νερό και δεν ξεχνάμε να κάνουμε το ίδιο και μετά τη χρήση.

  • Το βουρτσάκι των δοντιών πρέπει να είναι απαραίτητα ατομικό και όσο το δυνατόν στεγνό. Ουλίτιδες, ελικοβακτηρίδια από οδοντική πλάκα καθώς και ηπατίτιδα ή AIDS από ούλα που ματώνουν δεν αποκλείεται να μεταδοθούν από κοινή χρήση οδοντόβουρτσας.

  • Το ξύρισμα απαιτεί ειδική προσοχή. Το ατομικό ξυραφάκι είναι κανόνας, αλλιώς κινδυνεύει κανείς από απλή μόλυνση-σταφυλόκοκκο-μέχρι και άλλα σοβαρότατα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν με αίμα από τραύμα προηγούμενου χρήστη.


Σαλμονέλα στην κουζίνα
Το ψυγείο είναι μια μικρή δοκιμασία για τους μη γνωρίζοντες. Ωμά κρέατα και κοτόπουλα ή άβραστα αβγά μπορεί να συντηρούν σαλμονέλα. Να ξέρετε ότι η ψύξη συντηρεί τα μικρόβια και μόνο η θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το βρασμό τα καταστρέφει. Αν ένα μικρόβιο μπει στο ψυγείο μαζί με το τρόφιμο, όταν βγει από αυτό, θα είναι ανέπαφο! Εκτός από τη σαλμονέλα, σε αυτόν τον χώρο του σπιτιού μας δεν είναι ασυνήθιστες και οι τροφικές δηλητηριάσεις από κακή συντήρηση τροφίμων.
Η χρήση διαφορετικών οικιακών σκευών για ωμά και ψημένα τρόφιμα και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απολύτως αναγκαία. Μην κόβετε ποτέ με το ίδιο μαχαίρι ωμό κρέας και ψωμί, γιατί αν στο κρέας υπάρχει σαλμονέλα, η μετάδοση του στο ψωμί είναι εύκολη υπόθεση.

Στρεπτοκοκκοί στο κομπιούτερ
Ο υπολογιστής αλλά και το ακουστικό του τηλεφώνου είναι θεωρητικά δυνατόν να μεταδώσουν μύκητες, στρεπτόκοκκους ή σταφυλόκοκκους. Μάλιστα, το πληκτρολόγιο τον τελευταίο καιρό έχει κατηγορηθεί ότι φιλοξενεί περισσότερους μικροοργανισμούς από τη λεκάνη της τουαλέτας. Έτσι λοιπόν πρεπει και το τηλέφωνο και το πληκτρολόγιο να καθαρίζονται σχολαστικά με ειδικά καθαριστικά και αντισηπτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Το αιρ κοντίσιον είναι μια δυνητική πηγή μικροβίων και ο συχνός καθαρισμός, όπως και η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων μπορούν να προλάβουν αερογενείς λοιμώξεις. Έτσι λοιπόν στους κεντρικούς κλιματισμούς είναι αναγκαίος ο καθαρισμός, κι αυτό γιατί η "νόσος των λεγεωνάριων" καραδοκεί. Τα μικρόβια εκεί αναπτύσσονται κυρίως λόγω της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζονται και διασπείρονται.

Με μια ματιά.
"Αναγκαστικά συμβιώνουμε, εκτός από τους δικούς μας και με μικροοργανισμούς, το πλήθος των οποίων εξαρτάται από την τήρηση κανόνων υγιεινής, ενώ η προσβολή μας από αυτούς από την καλή μας φυσική κατάσταση" τονίζει ο κ. Βοσινάκης, και συμβουλεύει:
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν από κάθε γεύμα

  • Καθημερινό αερισμό του σπιτιού και συχνό τίναγμα και αλλαγή θέσης των στρωμάτων.

  • Ατομικές παντόφλες και πετσέτες

  • Συχνή αντικατάσταση σφουγγαριών μπάνιου-κουζίνας, οδοντόβουρτσας, ξύλου κοπής κρέατος.

  • Χαλιά μικρού πάχους για εύκολο καθαρισμό.

  • Συχνή αλλαγή των φίλτρων του αιρ κοντίσιον

  • Τακτικό καθαρισμό του υπολογιστή, του τηλεφώνου και των τηλεκοντρόλ με ειδικά αντισηπτικά προϊόντα.

  • Συχνό σχολαστικό καθαρισμό τουαλέτας-πάγκων κουζίνας με προϊόντα χλωρίνης

  • Μετά την απόψυξη καθαρισμό του ψυγείου

  • Προσοχή στην κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων.


Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CPI), οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές για την πρόκληση δηλητηριάσεων είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και ακολουθούν: αβγά, τόνος, στρείδια, πατάτες, τυρί, παγωτό, τομάτες, ρίζες, φράουλες και μούρα.

Πηγή: περιοδικό Αρμονία.

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης