Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Asterakia
Για να μπορέσετε να διαβάσετε και να απαντήσετε στα θέματα του forum Αστεράκια θα πρέπει να συνδεθείτε.

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό σας παρακαλώ να πατήσετε στο κουμπί της εγγραφής.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είστε μέλος στην πιο τρελή παρέα μαμάδων.

Σας περιμένουμε!
Asterakia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Για τους γονείς και τα Αστεράκια τους


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Κατοικίδια Αδέσποτα Ζώα και Υγεία

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Mamma El

Mamma El
Admin
Admin

Η προστασία των ζώων είναι θέμα πολιτισμού και αποτελεί ένδειξη ευαισθησίας και σεβασμού στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από έμφυτη αγάπη για τα ζώα και θα μπορούσαν να συμβάλουν μέσα από την περαιτέρω ευαισθητοποίηση τους στη διάδοση του μηνύματος για την ανάγκη προστασίας των ζώων.
Ο σεβασμός σε κάθε μορφή ζωής αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του σεβασμού στο περιβάλλον και της υιοθέτησης στάσεων και αξιών που συνάδουν με τον αειφορικό προσανατολισμό στα πλαίσια της ευρύτερης προστασίας του περιβάλλοντος. Τα κατοικίδια αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως ένα σημαντικότατο μέρος της ζωής μας αλλά και του κόσμου μας, καθώς ο σεβασμός μας προς το περιβάλλον παρουσιάζει σταδιακή αύξηση. Τα κατοικίδια, ειδικά οι γάτες και οι σκύλοι θεωρούνται σημαντικά μέλη κάθε οικογένειας.
Οι ιδιοκτήτες τους τα τελευταία χρόνια ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ για την υγεία και την ευτυχία των κατοικίδιων τους. Σήμερα, η εξέλιξη στον τομέα της κτηνιατρικής φροντίδας και η κατασκευή ζωικών προϊόντων επιτρέπει την απλούστευση της φροντίδας ενός ζώου.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο υιοθετεί κάποιος ένα ζώο, είναι η συντροφιά που μπορεί να του παρέχει. Πολλά είναι τα φυσικά, διανοητικά και ψυχολογικά οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιου.
Τα κατοικίδια είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο και τον βοηθούν να ξεπεράσει τα προβλήματα, να ανέβει η ψυχολογία του και να νιώσει καλύτερα. Μια χνουδωτή αγκαλιά, ένα γουργούρισμα, ένα τρυφερό γατίσιο ή σκυλίσιο βλέμμα είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό και ηρεμιστικό μετά από μια δύσκολη μέρα.
Τα κατοικίδια χρησιμοποιούνται επιτυχώς για τη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από διάφορες μορφές διανοητικού άγχους ή ανικανότητας και σε ασθενείς που υποφέρουν από μοναξιά. Τα ζώα συντροφιάς έχουν εισαχθεί σε πολλά ιδρυματα υγείας όπως νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικά ιδρύματα.
Οι ανθρωποι που έχουν προβλήματα επικοινωνίας με το περιβάλλον βρέθηκαν να χαϊδεύουν, να μιλάνε ή ακόμα και να βγάζουν βόλτα ένα κατοικίδιο. Αυτό όχι μόνο τους βγάζει έξω και αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, αλλά επίσης τους παρέχει μια φυσική και ψυχαγωγική θεραπεία.
Στη περίπτωση ασθενών, οι οποίοι δεν κινούνται λόγω του πόνου σε διάφορα κοινά σημεία, τα κατοικίδια μπορούν να δράσουν ως υπέροχοι σύντροφοι. Η ιδιοκτησία κατοικίδιου μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε ψυχολογικά στο χαμό ενός προσφιλούς μας προσώπου.
Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να έχουν ένα κατοικίδιο και οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα σημαντικά οφέλη. Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια τείνουν να είναι πιο αυτάρκη, πιο κοινωνικά και λιγότερο εγωιστικά από ότι παιδιά χωρίς κατοικίδια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένα κατοικίδιο ζώο αποτελεί ευθύνη και θα πρέπει να αναλάβουμε τη φροντίδα του διασφαλίζοντας την καλή φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση του.
Συχνά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να φέρονται οι άνθρωποι με τόση αναισθησία, με τόση απερισκεψία και τόση σκληρότητα προς το περιβάλλον τους και μάλιστα προς τα ζωντανά πλάσματα. Δυστυχώς, ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να νιώσουν την ιερότητα της ζωής του κάθε ζώου.
Στους αγρούς, στα χωράφια και στις αυλές, σπέρνονται τροφές εμποτισμένες με ισχυρό δηλητήριο. Δηλητηριάζουν σκυλιά, επειδή γαβγίζουν και τους ενοχλούν, γιατί ο ιδιοκτήτης τους ίσως τους πήγε κόντρα, δηλητηριάζουν σκυλιά φύλακες, γιατί αντιστέκονται σε κλοπές και λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών.
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, είναι η ενημέρωση των ανθρώπων για τις σοβαρότατες συνέπειες των δηλητηριασμένων δολωμάτων τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην υγεία τους και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασικές αρχές, Αστυνομία) να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι ένοχοι. Κάθε πολίτης θα πρέπει να καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα. «Η κακοποίηση κι η χωρίς αιτία θανάτωση ζώων είναι έγκλημα, και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ποινικό αδίκημα.
Όμως, γιατί υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά; Ποιοι έχουν ευθύνες για τα αδέσποτα; Εκεί είναι το πρόβλημα. Οι ανεύθυνοι άνθρωποι. Σε μια υπεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα. Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε στον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού τα αδέσποτα να βρίσκουν φρικτό θάνατο αφού δεν μπορούν να βρούν εύκολα διέξοδο. Σε διάφορες χώρες, συγκεντρώνονται αδέσποτα ζώα, και τα προωθούν ως πειραματόζωα σε εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών, αλλά και σε δοκιμές στρατιωτικών όπλων.
Δυστυχώς πολλοί παίρνουν ένα κατοικίδιο και το φροντίζουν όσο είναι μικρό και χαριτωμένο. Μόλις μεγαλώσει και βλέπουν ότι δεν είναι ένα απλό χνουδωτό παιχνίδι αλλά απαιτεί χρόνο και αγάπη, το διώχνουν και το εγκαταλείπουν στο έλεος του Θεού. Στην Κύπρο χιλιάδες σκύλοι και άλλα ζώα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο. Τα ζώα αυτά προκαλούν ζημιές στις περιουσίες, μεταφέρουν ασθένειες και καθίστανται επικίνδυνα.
Το κενό ανέλαβαν να συμπληρώσουν εθελοντικές οργανώσεις και άτομα. Προσπαθούν, με ελάχιστα μέσα και λιγοστή οικονομική βοήθεια από το κράτος, να λειτουργήσουν καταφύγια ζώων. Δεν είναι η καλύτερη λύση. Τα ζώα στοιβάζονται σε χώρους που είναι αδύνατον να είναι ικανοποιητικοί. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η ευθανασία. Το καταφύγιο σκύλων του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων Επαρχίας Λεμεσού στη Μονή κινδυνεύει με κλείσιμο και τα 110 αδέσποτα σκυλιά που φιλοξενεί κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους.
Παράλληλα, οι Αρχές οφείλουν να επισπεύσουν τη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας του Επαρχιακού καταφυγίου ζώων στο Αρμενοχώρι. Ευχόμαστε να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε ένας από εμάς και οιΑρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, που αρχίζουν με την τροποποίηση και εφαρμογή της νομοθεσίας ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων.
Θεωρούμε την ουσιαστική προστασία των ζώων «δείγμα πολιτισμού»και πρέπει ο δήμος μας να δημιουργήσει καταφύγια αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων σε πολλές περιοχές με τακτικό προσωπικό. Τα καταφύγια δεν πρέπει να αποτελούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα, πριν οδηγηθούν στο θάνατο.
Τα καταφύγια ζώων πρέπει να λειτουργούν ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας ζώων που έχουν χαθεί ή ζώων που τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν. Για μια υγιεινή πόλη πρέπει να υπάρχει και σωστή διατήρηση των σκύλων. Οι ακαθαρσίες των σκύλων στους δρόμους έχουν γίνει πλέον ενοχλητικές, ειδικά για τους πεζούς. Γι΄αυτό πρέπει να μην αφήνουμε τα ζώα αδέσποτα, φροντίζουμε να μη λερώνουν δημόσιους χώρους, όταν βγαίνουμε από το σπίτι εννοείται πως πρέπει το σκυλί μας να είναι δεμένο με λουρί και σε περίπτωση που βρομίσει μπροστά από ένα σπίτι ή έστω στο πεζοδρόμιο ή το δρόμο, επιβάλλεται να το καθαρίσουμε με φτυάρι και νάιλον που ήδη θα κρατάμε».
Παρόλα αυτά επισημαίνεται το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν και αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων όπως αλλεργικά προβλήματα. Περισσότερες από 200 ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες.
Μερικές από αυτές είναι:ο εχινόκοκκος, η λεϊσμανίαση, η σαλμονέλωση, η τοξοπλάσμωση, η φυματίωση. Μερικά μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε είναι να χρησιμοποιούμε γάντια μίας χρήσης όταν καθαρίζουμε τα κλουβιά, να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα αμέσως μετά που θα καθαρίσουμε το κατοικίδιο μας, να μην αφήνουμε τα κατοικίδια ζώα μας να φάνε ωμό κρέας, να πιούν νερό από τις τουαλέτες, ή να σκάβουν μέσα στα απορρίμματα, να εμποδίζουμε το ζώο να γλύφει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Οι προφυλάξεις αυτές μας επιτρέπουν να έχουμε τις ευεργετικές επιδράσεις των κατοικίδιων ζώων τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική μας υγεία. Πιθανότατα κάποιοι να υποστηρίζουν ότι, αντί να ασχολούμαστε με τα ζώα, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τον πόνο των συνανθρώπων μας. Αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δεν είναι δυνατόν να είσαι φιλάνθρωπος αν δεν είσαι φιλόζωος. Μόνο όσοι σέβονται τα ζώα, σέβονται και τους συνανθρώπους τους !
Ο σεβασμός μας για τις άλλες μορφές ζωής είναι συχνά δείκτης και για τον σεβασμό μας στις ανθρώπινες αξίες.



Πηγή: www.youngreporters.org

https://www.facebook.com/group.php?gid=56916183326&ref=mf

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης